Geitenboerderij

De Geit is creatief en artistiek begaafd, rustig maar hartstochtelijk, en een beetje ongewoon. Geiten zijn oprecht, en ze hebben een grote verbeeldingskracht. Ze kunnen niet goed tegen druk. Een Geit waardeert de goede dingen van het leven.

Geitenboerderij ’t Ketelbos is de biologische boerderij van Bas en Lotte. We werken zowel  idealistisch als realistisch aan een levendige, sprankelende, veilige plek. Samen met onze medewerkers en hulpboeren geven we de geiten een fijn leven en onze klanten een heerlijk product.

Omdat we een kleinschalig bedrijf zijn moeten wij het hebben van kwaliteit en directe lokale afzet. Kwaliteit die is terug te vinden in dierenwelzijn, een steeds completere kringloop en natuurlijk de (smaak van de) kaas.

Samen met een biologische akkerbouwer in de buurt proberen we zoveel mogelijk een kringloop te vormen. Dat wil zeggen dat hij onze geitenmest gebruikt voor de teelt van humaan voedsel zoals spelt en rogge en dat wij zijn stro en grasklaver gebruiken als ligbed en voer voor de geiten. We experimenteren momenteel met ingekuilde peulvruchten om in de toekomst volledig zonder aangekocht krachtvoer te kunnen werken.

Een ander belangrijk aspect van onze boerderij is dat de lammeren bij de moeders blijven zolang ze melk nodig hebben. Het is altijd weer hartverscheurend om moeder en kind op jonge leeftijd te scheiden en hier zijn we dan ook mee gestopt. Dit komt de gezondheid van zowel moeder als kind enorm ten goede, er zijn dan ook nagenoeg geen hulpmiddelen (antibiotica bv) nodig om de lammeren gezond te houden. De moedermelk is wat dat betreft een wondermiddel en geeft een erg hoge weerstand aan de lammeren.

Het uiteindelijke doel is een familiekudde te vormen waarbij de lammeren helemaal niet meer apart komen te staan van de moeders maar gewoon in de kudde blijven.

Het spreekt voor zich dat bij een natuurlijke manier van werken het onthoornen van de dieren niet aan de orde is.

We boeren steeds meer op een kleinschalige en natuurlijke manier en leveren daarmee een bijdrage aan een gezonde en houdbare voedselketen. Niet de laagste prijs of hoogste productie is leidend maar een respectvolle omgang met de dieren en de natuur. We zijn onze klanten zeer dankbaar, zij zijn immers een onmisbare schakel in de keten. Door uw bewuste keuze kunnen wij op deze manier voedsel produceren.