De boerderij heeft een sfeer en cultuur die anders is dan in een zorginstelling. Doordat we samen aan het werk zijn en er geen relatie cliënt-hulpverlener is, ontstaat er meer gelijkwaardigheid en vertrouwen. Door samen aan het werk te gaan wordt aangesloten bij datgene wat je leuk vindt en goed kan in plaats van de je beperking of handicap.
’t Ketelbos is dé zorgboerderij in de omgeving Nijmegen voor volwassenen die graag buiten bezig zijn en behoefte hebben aan een nuttige dagbesteding in een serieuze en leerzame maar toch ontspannen en laagdrempelige werkomgeving.
De zorgboerderij is geopend op maandag, dinsdag en donderdag van half 9 tot half 4 en vrijdags van half 9 tot 12.
Er zijn ongeveer 8 deelnemers per dag, er zijn altijd 2 begeleiders aanwezig.
Heb je interesse of vragen? Neem direct contact op via 06 3830 7270 of onderstaand contactformulier.
Zo kan jouw dag eruit zien bij ons:
8.30-9.00u Koffiedrinken en bespreken werkplannen: wie doet wat?
9.00-10.00u Geiten hooi voeren
10.00-10.30u Koffiepauze
10.30-12.00u. Paarden borstelen en in de wei zetten, de uitloop van de geiten schoonvegen, de geitenstal opstrooien met vers stro of helpen met soep maken voor de lunch.
12.00-12.45u Lunchpauze
12.45-14.00u Hout zagen en kloven, vuur stoken, konijnen/cavia’s verzorgen, een boswandeling met de paarden maken
14.00-14.30u Thee/koffiepauze
14.30-15.30u Geiten hooi geven, werkzaamheden afronden, gereedschap schoonmaken en opruimen.
Op de zorgboerderij verzorg je planten en dieren. Er is rust, ruimte, stilte, een plek vol levendigheid en levensprocessen waar al je zintuigen geprikkeld worden. Daarnaast zijn er zinvolle en veelsoortige werkzaamheden. Veel werkzaamheden komen terug in vaste ritmes wat een gevoel van structuur en houvast kan bieden. Het dagritme: de geiten die elke ochtend en avond gevoerd worden. Het seizoensritme: het zaaien en planten in het voorjaar, het oogsten en hooien in de zomer en herfst, het snoeien in de herfst en winter. En het jaarritme: één maal per jaar kunnen er kastanjes worden geraapt en worden er lammetjes geboren.
De boerderij heeft een sfeer en cultuur die anders is dan in een zorginstelling. Doordat we samen aan het werk zijn en er geen relatie cliënt-hulpverlener is, ontstaat er meer gelijkwaardigheid en vertrouwen. Door samen aan het werk te gaan wordt aangesloten bij datgene wat je leuk vindt en goed kan in plaats van de je beperking of handicap. Je bent op de boerderij onderdeel van een sociale gemeenschap en hebt daarin een gewaardeerde plek. Bovendien kom je met andere mensen in contact zoals de dierenarts, vertegenwoordigers of klanten van de boerderijwinkel.
Werken met planten en dieren kan voor alle doelgroepen positief zijn. Werken met dieren biedt specifieke mogelijkheden voor mensen met hechtingsproblemen, voor mensen met autisme, voor gekwetste mensen die weinig vertrouwen hebben in hun medemens en voor mensen die het lastig vinden met anderen contacten aan te gaan.